Vad är en bostadsrättsförening?

Som innehavare av en bostadsrätt i en bostadsrättsförening är du medlem i en ekonomisk förening. Föreningen äger fastigheten och har till uppgift att upplåta bostäder åt sina medlemmar på obegränsad tid. Medlem som innehar bostadsrätt kallas bostadsrättshavare. Föreningen har också en styrelse som företräder föreningen. 

Vem sitter i styrelsen? 

På registreringsbeviset från Patent- och Registreringsverket och i årsredovisningen kan du utläsa vem som finns med i styrelsen. Vem som skall sitta i styrelsen bestämmer medlemmarna varje år på föreningsstämman. 

Äger jag min lägenhet?

Som bostadsrättshavare äger du inte din lägenhet utan det är föreningen som äger hela fastigheten. Du har däremot rätt att nyttja lägenheten så länge som du fullgör dina skyldigheter mot föreningen. 

Ekonomisk plan

Hos Patent- och Registreringsverket registreras en ekonomisk plan för bostads- rättsföreningen. I planen finns en sammanställning över de lägenheter som finns i fastigheten och vilka insatser som tagits ut. Här finns också en beräkning av drifts- kostnaderna under det första året, uppgifter om föreningens län mm. 

Medlems- och lägenhetsförteckning 

Varje förening är skyldig att ha en medlems- och lägenhetsförteckning, som upptar alla medlemmar och de lägenheter som finns i huset och vem som är lägenhetsinnehavare. Här kan man bl a utläsa om en lägenhet är pantsatt. Du har rätt att få ett utdrag ur denna förteckning gällande din egen lägenhet för att t ex visa banken att det är du som är bostadsrättshavare och att bostadsrätten inte tidigare är pantsatt.

Föreningsstämma

Föreningsstämma skall hållas före den 30 juni varje år om föreningen har helt kalenderår som räkenskapsår. Detta är det tillfälle då alla medlemmar i föreningen samlas för att gå igenom verksamheten. Det är också nu som medlemmarna väljer styrelse och revisor. Kallelse till föreningsstämman skickas ut tidigast fyra veckor och senast två veckor före stämman. Vid föreningsstämman har varje medlem en röst. Om flera medlemmar har en bostadsrätt gemensamt, har de dock tillsammans endast en röst. Om man inte själv kan närvara har man möjlighet att rösta genom befullmäktigat ombud. Sådant om- bud skall antingen vara medlem i föreningen, äkta make, sambo eller närstående som varaktigt sammanbor med medlemmen. Ingen får på grund av fullmakt rösta för mer än en annan röstberättigad. 

Extra föreningsstämma

Styrelsen kan vid behov utlysa extra föreningsstämma när något ärende fordrar ett snabbt avgörande. På en extra stämma får beslut endast fattas i ärende som föranlett den extra stämman. 

Protokoll från föreningsstämman

På föreningsstämman förs protokoll som skall justeras. Allt detta skall vara gjort senast tre veckor efter det att stämman avslutats och då vara tillgängligt för medlemmarna. Stämmoprotokoll är den enda typ av protokoll som medlemmarna har rätt att ta del av. Revisorema däremot har rätt att läsa styrelseprotokoll och andra handlingar för din räkning. 

Vad gör styrelsen?

Efter föreningsstämman samlas styrelsen till ett konstituerande möte för att bestämma vem som skall vara ordförande, sekreterare o s v. Man fyller i en registreringsanmälan om den nya styrelsens sammansättning och skickar den till Patent- och Registreringsverket för registrering. Det är styrelsen som utgör föreningens ledning och verkställande organ. Inom styrel- sen skall en av ledamöterna vara ordförande. Det är denne som ser till att styrelse- sammanträden hålls och som har det yttersta ansvaret för föreningens verksamhet. Styrelsen skall föra protokoll vid sina sammanträden. Dessa protokoll är inte offentliga för medlemmarna.

När kan jag sälja min bostadsrätt?

Som ägare av en bostadsrätt kan du när som helst sälja den och i normalfallet till vilket pris du vill. Köp och försäljning av bostadsrätt skall göras skriftligen. För att ett köp skall vara giltigt krävs att handlingen anger köpare, pris, vilken lägen- het köpet avser och att den undertecknas av säljare och köpare. Styrelsen skall ha en kopia av detta kontrakt samtidigt som du och köparen ansöker om ut- respektive inträde som medlem. Om köparen inte skulle få medlem- skap i föreningen är köpet ogiltigt. 

Pantsättning av bostadsrätt

Som ägare av bostadsrätt har du möjlighet att pantsätta bostadsrätten som säkerhet för lån. Föreningen skall underrättas om att pantsättning skett. När föreningen tagit emot denna underrättelse är pantsättningen fullständig. Föreningen skall göra en notering om pantsättningen i lägenhetsförteckningen. 

Får jag hyra ut min lägenhet i andra hand?

Styrelsen kan i vissa fall medge andrahandsuthyrning, t ex om du under en period skall arbeta på annan ort, studerar eller gör militärtjänst, så att du tillfälligt är för-hindrad att använda din lägenhet. Om styrelsen inte godkänner din andrahandsuthyrning kan du vända dig till hyresnämnden för att få fallet prövat. Du får inte glömma att det alltid är du som medlem som är skyldig att betala årsavgiften (hyran) och även ansvarar för att hyresgästen sköter sig. Du måste dessutom se till att din hyresgäst avstår från sitt besittningsskydd och får detta godkänt av hyresnämnden. I annat fall kan du få svårt att få tillbaka din lägenhet efter uthyrningstiden. 

Vem svarar för reparationer och underhåll?

Huvudregeln är att du som medlem svarar för reparationer och underhåll av din egen lägenhet. Föreningen svarar för t.ex rörstammar, trapphus, källare, fasader, yttertak o dyl. Det kan vara besvärligt att dra gränserna mellan vad som är föreningens respektive din skyldighet. Men enkelt kan man säga att bostadsrättshavaren svarar för det inre av lägenheten jämte tillhörande utrymmen. Till lägenhetens inre räknas; golv, väggar, tak, inredning i kök, badrum och övriga utrymmen i lägenheten, glas och bågar i lägenhetens ytter-och innanfönster, lägenhetens ytter- och innerdörrar. Dock ej målning av yttersidorna av ytterfönster och ytterdörrar. Du kan läsa mer i stadgarna om var gränserna går.

Vilken försäkring behöver jag?

Din bostadsrättsförening har en fastighetsförsäkring vilken i regel innefattar an-svar för skador på fastigheten förorsakade av utströmmande ledningsvatten, brand och inbrott. Själv bör du teckna en hemförsäkring anpassad för bostadsrätter. 

Hur beskattas min bostadsrätt?

För nybyggda bostadsrätter är din andel av föreningens förmögenhet under de första åren 0:-. vilket beror på att föreningen i början inte har någon förmögenhet. 

Till vad går årsavgiften?

Varje månad betalar du en avgift till föreningen. Årsavgiften fastställs av styrelsen och skall täcka din del av alla de gemensamma kostnader som föreningen har för fastigheten. Bland kostnaderna märks amorteringar, låneräntor, avgifter för sophämtning, skatter, försäkringar, reparationer och underhåll. 

Vilka kostnader har min förening?

Denna uppgift hittar du i årsredovisningen, som delas ut i samband med den årliga föreningsstämman–I-resultaträkningen som ingår i årsredovisningen hittar du samtliga intäkter och kostnader som föreningen haft under räkenskapsåret. 

Hur mycket pengar har föreningen?

Uppgifter om de disponibla medel som föreningen förfogar över, hittar du i balansräkningen, som också ingår i årsredovisningen.